Chyba każdy z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, którym dzielimy się podczas wigilijnej wieczerzy. Takie opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej naprawdę duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.
Wykonuje się je tylko z dwóch składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu powstałą masę prasuje się na cieniutkie płaty, a potem wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+